Maaseuturahasto

Maaseuturahasto

torstai 14. marraskuuta 2013

eTarvas-hanke liikkeelle vesireitteihin tutustuen

eTarvas-hanke pyörähti käyntiin 15.10.2013 Tarvaalan alueeseen tutustumisella vesireittiä myöten, veneestä käsin.
Päivä oli viileä mutta poutainen ja vene kulki tasaisesti tyynessä vedessä. Sahinjoki virtasi rauhallisesti ja luonto näytti kauniin syksyisen asunsa - kaikki näytti valmiilta talven tulla.
Flyktmanin Kalevi kertoi venettä ajaessaan vesireitin varrelle sijoittuvista paikoista ja kalastuksesta, missä mitäkin kalaa voi saaliikseen odottaa. Hyviä ovat Kalevin mukaan kalansaaliit näissä vesissä ja paikka onkin monien kalastajien suosiossa. Erityisesti koskikalastuksen suosio on Tarvaalassa kasvamaan päin.
Kuljimme Sahinjoelta Lievestuoreen järvelle ja takaisin Sahinjokea myöten Kuusvedelle. Kiersimme kirkkoniemen ja ajoimme Tarvaalankosken kautta Saraavedelle. Tuulikin välillä nostatti laineita, mutta ilma tyyntyi sitten niin, että saatoimme vedestä käsin katsella Saraakallion ikiaikaisia, upeita kalliomaalauksia. Kallioilta ajoimme vielä Laukaan satamaan ja pidimme siellä kahvitauon ennen paluuta takaisin Tarvaalaan.
Kaunis vesireitti näytti hyvin, miten vettä - ja jäätä - myöten on tuhansia vuosia voitu kulkea alueella pitkiäkin matkoja ja miten ihmisten yhteydenpito eri alueilla asuvien kesken on ollut luontevaa reittien avulla. Näin myös tänä päivänä. Nykyisin Laukaan kanavat ja sulut kuuluvat osaksi Päijänne-Keitele kanavareittiä, joka on todella mittava, 45 kilometrin vesireitti. Keiteleen kanavan kautta Laukaasta pääsee niin Lahteen kuin Äänekosken pohjoispuolellekin.
Veneretki oli antoisa ja mieleenpainuva kokemus ja Kalevin opastus mitä mainioin perehdytys veden merkitykseen alueen kehitykselle. Puhtaasta luonnosta nauttiminen on suuri etuoikeus ja luonnon vaaliminen meidän kaikkien velvollisuus. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tulevaisuudessakin nämä Laukaan historiaa huokuvat luonnonkauniit maisemat ja pääsee osalliseksi ikiaikaisten tarinoiden ja pitkän asutushistorian luomasta tenhosta.

Merja Huotari,
eTarvas-hankkeen projektipäällikkö,
Laukaan kunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti